Antalya Hipnoz & Hipnoterapi
Antalya Psikiyatri, Psikoterapi ve Danışma Merkezi
Psikiyatrist - Psikoterapist
Uzm.Dr. Emine Filiz ULUHAN
0242 311 44 33
 

»İyi İletişimin Esasları


1-İletişimde kişi bedeni, bilinç düzeyi ve bilinçdışıyla bir bütün halindedir. Çoğu kez bilinç devreye girmeden, beden bilinçdışının duygusal tepkilerini ele verir. Sağduyu, analiz, eleştirel yargı, hesap, hedef ve strateji belirleme bilincin, ilham, duygusallık, sezgi, imge ve semboller ile metaforlar bilinçdışının etkisindedir. Bu arada kişinin ilgilerine ve hedeflerine yönelik seçici dikkat te bilinci yönlendirmektedir. (Belli marka bir otomobil almaya karar verdiğinizde trafikte hep o marka araçları görmeniz seçici dikkatten kaynaklanmaktadır.) Seçici dikkati beyinde RAS (Reticular Activating System) dediğimiz bir ağ yapısı düzenler. RAS kişiyi sürekli olarak kendisi için önemli gördüğüne yönlendirir. Bu nedenle iletişimde bilinç düzeyinde ifade ettiklerimizle beden dili çoğu kez tutarsızlık gösterir. Bu da iletişimin önündeki en büyük engeldir. İletişimde söylenenlerin %30, söylenmeyenlerin ise %70’i kapsadığı bilinmektedir.

Karşınızdakinin size samimiyetle inanması için tutarlılığınızı kontrol edebilmeli, beden diliniz üzerinde bilinç sahibi olmalısınız. Karşınızdakini iyi değerlendirebilmek için de sadece sözlere odaklanmamalı, beden dilini algılamaya çalışmalısınız.

2-İletişimde ne beklediğinizi, ne elde etmek istediğinizi tam belirlemeli, stratejinizi ona göre ayarlamalısınız. Bu şekilde karşı tarafın yanlış anlamalarını önler, siz de hedefinize daha kolay ulaşırsınız. Amacı pek net olmayan ilişkiler başarısızlığa uğrarlar. Bireyler iletmek istedikleri şeyi açıkça bilir ve ifade ederlerse ilişkiler o kadar sorunsuz ve uyumlu olur.

3-İyi iletişim kuran insanlar güçlü ve tutarlı bir egoya sahiptir. Anlayışlı, hoşgörülü, vazgeçmeyi ve ödün vermeyi bilen, başkalarının iyi ve güçlü olmasını isteyen, onlara gerekli desteği veren, yapıcı davranan, tüm bunları yaparken taviz verdiğini ve küçüldüğünü düşünmeyen kişilerin sağlıklı bir egosu vardır.

Zayıf ve katı egolu kişiler ise daima haklı olmak isteyen, yanıldığını kabul etmeyen, özür dilemeyi zayıflık olarak gören, sürekli rekabet halinde kendini diğerleriyle kıyaslayan, alaycı, sürekli muhalif, huysuz, utangaç, özsaygısı düşük, yersiz korkuları olan, insanlara güvenemeyen özellikler gösterirler.

İyi bir iletişim kurabilmek için nitelikli bir ego geliştirmeli, karşıdakinin egosunu da göz önünde bulundurmalısınız. Karşınızdakinin egosunu göz etmek için ona bakın, onu can kulağıyla dinleyin, onu toplum içinde göz önünde eleştirmeyin, fikrini sorun, özür dilemeyi ve teşekkür etmeyi bilin.

Kişilik gelişim teknikleriyle egonuzu geliştirebilirsiniz.

4-İyi iletişim kuran insanlar dinlemeyi, yeri geldiğinde susmayı bilir. Güçlü olduğunuzu kanıtlamak adına, sürekli göz önünde bulunmak, sürekli konuşmak, kendini öne çıkarmak zayıf ego belirtisidir. Karşınızdaki hakkında bilgi toplamak ve bilgi sahibi olmak hem sizi yönlendirecek hem de o kişinin durumunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Konuşurken mutlaka karşınızdaki kişiye bakın, ilgilendiğinizi baş ve göz hareketleri ile gösterin, sözünü kesmeyin, gerekirse tamamlayıcı sorular sorun, konudan konuya atlamayın, onu gerçekten dinlediğinizi kanıtlamak için siz konuşurken onun sözcüklerini de kullanın.

5-İyi bir iletişimde öncelikli önemi siz almamalı, muhatabınıza vermelisiniz. Egonuza yenik düşerek güçlü ve akıllı olduğunuzu ispata kalkarsanız, o iletişim yürümez. Bunu yaptığınız taktirde hem karşınızdaki hakkında daha fazla bilgi sahibi olursunuz hem de kendi görüşünüzü genişletmiş olursunuz. Unutmayın ki dünyadaki en akıllı kişi siz değilsiniz. Karşınızdakine daha çok önem verdiğinizde, onun tepkilerini öngörerek kendi davranışlarınızı daha iyi ayarlarsınız.

6-Tek gerçek sizin gördüğünüz gerçek olmayabilir. İletişimde yanılan biri varsa bunun önce kendinizde olabileceğini unutmamalısınız. Bu yaklaşımla verdiğiniz mesaj anlaşılmadığında, kendi tavrınızı değiştirerek, mesajı anlaşılacak şekilde yeniden iletmelisiniz.

7-Duruma uyum sağlayacak ve gerektiğinde iletişim stratejisini değiştirecek esnekliğe sahip olmalısınız.

8-İyi bir iletişimde başarmanın tadı ve ortaya konan olumlu çabanın takdiri karşı tarafa gösterilmelidir. Tebrik etmeyi, iltifat etmeyi ve teşekkür etmeyi bilin. Ego için en güzel ödül, tanınmak ve başkaları tarafından onaylanmaktır. Kendinizi olumsuzlukları görmek yerine olumlu olanı görmeye alıştırın.

9-İyi bir iletişim için karşınızdakini onurlandırabilmeli, onun haz duymasını sağlamalısınız. Güçlü bir ego karşıdakini mutlu etmekle, ona haz vermekle kendisinden bir şey eksilmediğini bilir. Bu amaçla karşınızdakine ne kadar değer verdiğinizi, ona ne kadar güvendiğinizi, fikirlerinin önemini fark ettiğinizi belli edin.

10-Zafer vermeyecek küçük hataları düzeltmeye çalışmayın. Küçük savaşların hepsini kazanmak egonuzu yüceltmez. Üstün zekâlıyı oynayıp karşınızdakini küçültmeyin.

11-İletişim birinin kazanıp diğerinin kaybedeceği bir savaş değildir. Önemli olan her iki tarafında ihtiyaçlarına, amaçlarına uygun olanı almasıdır. Strateji “her ikimizin de kazanması için ne yapabilirim?” olmalıdır.

12-Öncelikle karşınızdaki kişinin duygu ve fikirlerinin ona ait olduğunu kabul edin. Kendinizi ifade ederken açık olun. Birbirini dinlemenin aynı fikir, aynı duygu, aynı bakış açısına sahip olmak anlamına gelmediğini bilin.

İlişkileri küçük şeyler oluşturur. Büyük şeylere ulaşmak küçük adımlar ve küçük şeylerle olacaktır. En büyük nehirler küçük su kaynaklarının birleşmesiyle meydana gelmiştir. İletişimde de küçük şeyler çoğu kez büyük önem taşır. Bazen tek bir sözcük hayal kırıklığı ve alınganlık yaratırken, bazen de tek bir sözcük sevinçlere boğar. Konuşurken yüz ifadeleri, mimikler hepimiz için önemlidir. Yüz ifadelerinden anlamlar çıkarmaya çalışır, sözlerle mimikler arasındaki çelişkilere dikkat ederiz.

İyi bir arkadaş olmak, nitelikli arkadaşlara sahip olmak iletişim becerilerinize bağlıdır. Bu amaçla;

1)Arkadaşlarınıza zaman ayırın, onlara karşı sabırlı ve ulaşılabilir olun.

2)Arkadaşlarınızın mutluluklarına içtenlikle katılın, başarılarını takdir edin.

3)Arkadaşlarınızla eğlenmeyi bilin.

4)Sorular sorarak, onların hayatlarıyla ve sorunlarıyla ilgilendiğinizi gösterin. Konuşmada baskın olmayın, dinlemeyi bilin.

5)Sürekli şikâyetçi olmayın, zaman zaman mutsuzlukları paylaşmak doğaldır ama bunu alışkanlığa döndürmeyin. Olumlu olup, olumlu düşünürseniz ilişkiler daha sağlıklı olacaktır.

6)Verdiğiniz sözleri tutun, randevularınıza sadık olun.

7)Arkadaşınızı ona gerçeği söyleyecek kadar sevin, dürüst olun. İnsanların duymak istediklerini söylemek, onlara zarar verebilir. Bunu takdir edemeyecek olanlar da zaten arkadaşlığınızı hak etmiyordur.

8)Ona inandığınızı gösterin, cesaretlendirin. Her zaman, her durumda yanında olacağınızı ifade edin.

9)İlişkilerinizde kusursuzluk veya kontrol maskesi ardına saklanmayın. Karşılıklı güvenin olmadığı yerde ilişki sürdürülemez.

10)Şeffaf, hassas ve sırdaş olun.

11)Aynı değer yargılarına sahip, gerek acı, çatışma ve sorunlarda gerekse mutluluk ve ideallerde fikir birliğine uygun arkadaşlar seçmeniz ilişkiyi daha rahat götürmenizi sağlayacaktır.