Danışan hikâyesinde, kişinin sözsüz işaretleri terapiste ilk yol göstericidir. (Beden dili, jestler, uyumsuzluk, hoşnutluk sınırı gibi) Danışanın ilaç öyküsü, iş ve aile ilişkileri, finansal durumu temel sorunda rol oynamaktadır.
Hipnoterapist, danışanı eğitme aşamasında hipnoza ait sorumluluklarla, randevulara sadakat, ödeme sisteminin önem ve gereği, gerçekçi hedeflerin saptanması gibi konularda aktif rol oynar
Bir hipnoz seansı 5 kademeden oluşur.
- İndüksiyon
- Derinleştirme
- Araştırma
- Psikolojik sorunu ilk başlatan tetikleyici olayı saptama
- Gizli hatıraları ortaya çıkarma
- Duyguları baskılayan engelleri tanıma
- Bastırılmış duyguları ortaya çıkarıp, serbest bırakma
- Terapi
- Doğrudan veya dolaylı telkin
- Yeniden yapılandırma
- Görsel canlandırma
- Özel yer
- Metafor
- Regresyon-progresyon
- Motor sinyaller
- Tekrar bağlanma
- Geleceğe uyarlama<
- Çapa
- Adım adım değişim
- Parçaların yeniden dizayn ve entegre edilmesi
- Hipnozdan çıkarma
Hipnoterapi aşağıdaki hastalık ve psikolojik rahatsızlıklarda doğrudan veya dolaylı olarak etkili olmaktadır. Bunun ana sebebi zihnin, vücutta gerçekleşen tüm süreçler üzerinde bir kontrol ve düzenleme mekanizmasının olmasıdır. Zihin bunu, çoğu zaman o durumun olacağına inanarak yapar. Hipnoz ve otohipnozla zihnin kontrol yeteneği pozitife yönlendirilerek vücuttaki sağlıksız yapıyı kırmaya ve düzenlemeye aktarılırsa her insan kendini iyileştirebilecek güce sahiptir.
İnsanoğlu on binlerce yıldır, bu gerçeğin farkında olmuştur. Orhun yazıtlarında bu ana fikre yakın çözümlemeler bildirilmektedir.